• -

Raňajky- základ dňa a základ Vašich problémov s energiou

Category : Články , Stravovanie

Predstavte si situáciu. Ráno Vám zazvoní budík, vypnete ho a začnete sa prebúdzať. Cítite za sebou včerajší náročný deň (či už tréningový alebo pracovný), nechce sa Vám vstať a máte pocit, že dnešný deň budete iba čakať na návrat do postele. Keďže ale viete, že vstať musíte, premôžete sa a po všetkých nevyhnutných procedúrach si sadáte k raňajkám.

IMG_2185

Dáte si svoje obvyklé raňajky, sadnete do auta a cestujete do práce. Po príchode do práce si musíte spraviť ďalšiu kávu (jednu už máte, prirodzene, v sebe), aby ste vôbec prežili prvý nával pracovných povinností. Po dvoch hodinách strávených zívaním začnete pociťovať veľký hlad, ktorý Váš stav ešte zhorší. Dáte si preto nejakú desiatu a neskôr obed. Počas celého dňa nie ste schopní sústrediť sa na nič (okrem zívania), nevnímate svoje okolie a pojem kreativita sa Vám zdá úplne cudzí. Po príchode domov si ľahnete na gauč a za občasného prísunu jedla takto vydržíte až do večera, kedy po veľkých ťažkostiach zaspíte. Ráno sa to znovu opakuje.

 

Teraz si predstavte túto situáciu znova, ale po zasadnutí ku raňajkám sa Vaša cesta odkloní a príbeh bude vyzerať inak. Namiesto svojich klasických raňajok si dáte raňajky, ktoré ste doteraz neskúsili. Po týchto raňajkách sa necítite nijak extra – musí to byť teda zasa ďalšia marketingová blbosť. Sadáte znechutený do auta a tešíte sa na chutnú šišku, ktorú nosí Janka z vedľajšej kancelárie každý pondelok.

Počas cesty v aute však začínate pociťovať nával myšlienok a naplánujete si zvyšok týždňa v práci a dokonca aj voľnočasové aktivity. Do práce prichádzate s úsmevom a s pocitom organizovanosti, takže Vás nič v daný deň nemôže prekvapiť. Prvý príval ranných úloh zvládate a zdá sa Vám, že zrazu máte veľa času. Napíšete teda peknú SMS partnerovi a rozhodnete sa ho potešiť. Po odoslaní sa pustíte do úlohy, ktorú ste odkladali posledných 14 dní a po dokončení zisťujete, že už je dávno po čase obeda a vy ste nezaregistrovali ani len myšlienku na jedlo.

Po príchode domov idete s partnerom a deťmi na prechádzku alebo si idete zašportovať. Večer zaspávate sladko, bez zbytočného prehadzovania sa.

 

Aký je rozdiel medzi týmito dvoma príbehmi?

V prvom prípade ide o slepé nasledovanie zaužívaných pravidiel stravovania a najmä zaradenie klasických raňajok. V druhom prípade ide o využitie poznatkov toho, ako naše telo funguje.

Raňajky sú skutočne najdôležitejším jedlom dňa. Pretože od toho, či si ich dáte alebo nie a čo budú obsahovať, záleží celý deň.

 

 

Ako to funguje?

 

Znova si predstavte (už naposledy) 3 osoby... Ale naozaj, zastavte sa na chvíľu v čítaní a predstavte si, ako asi vyzerajú tieto 3 osoby a čo ich počas dňa čaká... Ženu, ktorá chce znížiť svoj telesný tuk. Muža, ktorý je podnikateľ a musí celé dopoludnie riešiť úlohy náročné na sústredenie. Atléta, ktorý má pred sebou dvoj fázový tréning.

Myslíte, že pre každého z nich bude vhodné zaradiť obligatórne 3 šišky?

 

Nebude.

 

Tak prečo sa tak vo väčšine prípadov ľudia stravujú? Futbalista, žena v domácnosti a vrcholový manažér – všetci si ráno pred odchodom z domu dajú 2ks sladkého pečiva natreté marmeládou. Dáva Vám to zmysel? Mne nie...

 

Sú dve podstatné zložky, na ktoré raňajky vplývajú a tieto zložky ovplyvňujú Vaše prežívanie počas celého dňa – neurotransmitery a hladina krvného cukru.

 

Čo sú to neurotransmitery? V jednoduchosti ich môžeme popísať ako chemické látky, ktoré prenášajú v tele impulzy, ktoré vyvolávajú určitú reakciu. Vyvolanie reakcie je založené na tom, o aký neurotransmiter ide. Ak ide o excitačné, vyvolávajú reakciu s budivým účinkom. Ak ide o inhibičné, vyvolávajú reakciu s tlmivým účinkom.

Aký to má súvis s raňajkami? Ak nesprávnym zložením raňajok vyvoláte tlmivé účinky, nemusíte sa z pyžama ani prezliekať. Ak ale naopak správnym zložením raňajok vyvoláte budivé účinky, pravdepodobne sa z pyžama prezlečiete ešte skôr, ako si to stihnete všimnúť.

 

K hladine krvného cukru sa vrátim podrobnejšie, na teraz stačí iba vedieť, že nesprávne raňajky povedú k rýchlemu zvýšeniu krvného cukru a jeho následnému rýchlemu poklesu a preto budete mať hodinu po raňajkách pocit hladu ako keby ste pred cestou do práce vyrúbali susedovi celú alej.

A nie, ak raňajkujete BeBe dobré ráno s postupným uvoľňovaním sacharidov, nie ste od tohto problému oslobodení. Práve naopak.

 

 

Aké sú teda vhodné raňajky?

 

Pre každého iné. Pre niekoho je to obria miska s ovocím. Pre niekoho iba organická káva.

 

Pre absolútne najväčšiu skupinu ľudí je však najideálnejšou kombináciou zdroj proteínu a zdravých tukov. Takže, ak Vás nečaká extrémny fyzický výkon, doprajte si na raňajky mäso a hrsť orechov.

 

Už Vás počujem: „Mäso? On sa zbláznil. Veď na raňajky sa mäso nejedáva. Musím si dať hlavne pečivo, lebo obsahuje sacharidy a tie sú zdrojom energie. A vôbec, kto má čas ráno variť?“. Okrem nezmyslu s pečivom mám pre Vás ešte jednu novinku – príprava takýchto raňajok zaberie rovnaký čas ako príprava raňajok klasických. Keď k tomu prirátate čas strávený vymýšľaním výhovoriek, prečo to nemôžete vyskúšať, ktoré si odpustíte, máte zrazu času oveľa viac ako bežne.

 

Ak Vás však správne nastavenie neurotransmiterov a psychický výkon nepresvedčili, mám pre Vás ďalšiu výhodu. Všetci moji klienti, ktorí sa držali tejto rady referujú o úbytku tuku bez iných zmien v pohybovej aktivite alebo stravovacích postupoch.

Áno, zaradenie raňajok pozostávajúcich z mäsa a hrste orechov skutočne vedie k úbytku tuku, aj v prípade, že ostatné jedlá zostanú nezmenené a pohybová aktivita nezvýšená.

 

Túto metódu som, bohužiaľ, nevymyslel ja. Bohužiaľ pre mňa. Našťastie pre Vás, pretože nemusíte veriť mne, ale špičke v odbore. Autorom tejto metódy je Charles Poliquin – jeden z najlepších svetových trénerov, ktorý pomohol tisícom klientov a má na konte mnoho olympijských medailistov.

 

Chcete sa dozvedieť viac? Chcete vedieť, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nie? Či je možné nahradiť mäso niečím iným? Ako postupovať pri aplikácii postupov, o ktorých som hovoril? A kedy zaraďovať napríklad spomínanú misku s ovocím?

Sledujte túto stránku ďalej, čoskoro pokračujeme.

 

P.S.: Zatiaľ urobte niečo pre mňa a pre seba a skúste raňajky pozostávajúce z mäsa a orechov a tento týždeň si už žiadne BeBe dobré ráno nekupujte.
Namiesto toho zdieľajte tento článok aj s blízkymi, aby ste sa mohli navzájom podporovať a žiť zdravší a produktívnejší život.

Ako zostavovať ďalšie jedlá a ktoré špecifiká sa Vás týkajú pri tomto type raňajok? Progress Strategy ponúka odpovede na tieto otázky a pomôže Vám zostaviť stravovaciu stratégiu, ktorá vedie najkratšou cestou k Vašim cieľom, nech už sú akékoľvek.

-Miroslav Provazník

V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.

Sledujte Progress Culture aj na Facebooku. Informácii bude oveľa viac.