• -

Aké má spojenie cukor a rakovina?

Category : Články , Stravovanie

Problémom v dnešnej spoločnosti je neinformovanosť. Ľudia sa obávajú potravín s obsahom tuku a nevenujú pozornosť jednej z najzákernejších zložiek potravín – cukru.

chocolate_cake_200620

Najväčším úskalím je to, že cukor je prítomný takmer v každej potravine, ktorú si bežne ľudia kupujú. Je až alarmujúce, že existujú v dnešnej dobe ľudia, ktorí si myslia, že cukor je neškodný a že nespôsobuje žiadne ochorenia.

Vy ste však iní. Čítate tento článok a zaujíma Vás dosahovanie pokroku vo svojom živote. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo spôsobuje v tele cukor a aký názor naň má novodobá veda.

Budem stručný, aby bol článok ľahko stráviteľný.

Vedeli ste, že...


Každý z nás denne vybuduje rakovinové bunky v tele. Je to prirodzený postup. Nahrádzame milióny buniek a s normálne fungujúcim imunitným systémom je naše telo schopné rozoznať tieto abnormálne bunky a prostredníctvom iných buniek ich zničiť a odstrániť.

Problém nastáva vtedy, keď je imunitný systém narušený a nemôže tieto bunky ničiť. Abnormálne bunky začnú rásť vo vysokej miere a nekontrolovane.

Všetky rakovinové bunky majú rovnakú štruktúru a je jedno aký typ rakoviny sa v tele rozvíja. Potrava pre rakovinové bunky je cukor. Rakovinové bunky zároveň vylučujú kyselinu mliečnu. Keď vylúčia kyselinu mliečnu, prostredie tela sa stáva viac kyslým. Ak sa prostredie tela stáva viac kyslým, pečeň začne rýchlejšie konvertovať kyselinu mliečnu na glukagón.

Glukagón je hormón, ktorý produkujú bunky pankreasu. Tým sa zrýchlene dostávame naspäť k cukru a v tele sa vytvára nekonečná špirála. Čím vyšší stupeň rakoviny je v tele vyvinutý, tým viac telo „pracuje“ pre nasýtenie rakovinových buniek cukrom.

Problém s cukrom nie je v cukre

História nám ukazuje potrebu cukru. Všetko, čo obsahovalo cukor, malo veľa kalórii. Tieto kalórie sme potrebovali na to, aby sme prežili.

V dnešnej dobe, respektíve v bežnej civilizácii, je situácia iná. K dispozícii máme takmer neobmedzené zdroje potravy a riziko, že zomrieme na nedostatok kalórii je nulové. S neobmedzenými zdrojmi potravy súvisia aj neobmedzené zdroje cukru. S neobmedzenými zdrojmi cukru súvisí jeho neobmedzená konzumácia a vytváranie nerovnováhy v tele.

Prečo je cukor všade v našej potrave?

Pretože pôda je demineralizovaná a tým pádom jedlo chutí otrasne. Takže výrobcovia musia do jedla napchať čo najviac cukru, aby to malo aspoň nejakú chuť.

Tvrdiť však, že problém s cukrom je v cukre samotnom, by bolo nesprávne.

Naša DNA pozostáva z cukru a telo cukor potrebuje. Problém je v tom, koľko cukru prijímate a ako ho Vaše telo dokáže spracovať.

Telo si cukor dokáže vytvoriť. Ide o proces, ktorý sa nazýva glukoneogenéza. Ide o vytváranie cukru z iných, ako cukrových substrátov (napríklad z aminokyselín). V jednoduchosti – telo si cukor dokáže vytvoriť aj vtedy, ak zjete mäso.

Čo to teda znamená? V prvom rade to, že by ste zo svojho stravovania mali vyradiť všetky potraviny, ktoré obsahujú cukor. To znamená všetky sladkosti a v podstate aj všetky priemyselne spracované potraviny.

V druhom rade to znamená, že ak je Vaša fyzická aktivita nízka (tzn. intenzívne každý deň nešportujete), nezaraďovať príliš veľa jedál z obsahom sacharidov, pretože tie telo tiež premieňa na cukor. Je dobré zvoliť vhodnú stratégiu a sacharidy dávkovať vo vhodnú dobu a vo vhodnom množstve.

Ako je možné, že Vám o tom nikdy nepovedali lekári?

Tí ma budú za to nenávidieť, ale pravda je taká, že nemajú žiadne vzdelanie vo výžive a jediné, čo robia je, že čakajú na to, kým sa choroba vyvinie, aby mohli predpísať liečbu a lieky.

Ja Vám ale zajtra prinesiem ďalších 5 dôvodov, prečo cukor zo stravy vyradiť a praktické tipy ako bojovať s chuťou na sladkosti a cukor.

Ak Vás zaujíma komplexné riešenie stravovania, ktoré nie je nudné, ale zároveň umožňuje predchádzať civilizačným chorobám, nájdite pre seba tú správnu stravovaciu stratégiu prostredníctvom Progress Strategy.

-Miroslav Provazník

Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a zdieľajte ho so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.

V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.