• -

Ja na to nemám alergiu… A čo intolerancia?

Category : Články , Stravovanie

Častým úskalím v stravovaní ľudí je to, že sa pozerajú iba na alergie. Pritom potravinová intolerancia je ešte závažnejším problémom, pretože môže spôsobovať zdravotné problémy aj v prípade, že človek sa stravuje zdravo.

IMG_0994

Každý z nás to pozná. Ak má niekto alergiu, napríklad na arašidy, tak ich zo svojho stravovania vyradí, pretože mu spôsobujú problémy. Ak má niekto intoleranciu na určitú potravinu, pravdepodobne o tom ani nevie a keďže mu na ňu nezistili alergiu, zaraďuje ju pravidelne ďalej.

Ak máte alergickú reakciu, väčšinou nastane nejaký opuch, svrbenie alebo kožná reakcia (napr. vyrážky). Je tak pomerne jednoduché odhaliť, že niečo nie je v poriadku, ak sa po arašidovom masle vyhádžete v priebehu 30 minút. Odhalenie alergie umocňuje to, že ide o vonkajší prejav a Vy ho tak ľahko spozorujete, respektíve, ak sa Vám zrazu objavia vyrážky, je jasné, o čo ide.

Ak máte reakciu spojenú s potravinovou intoleranciou, nie je to také jednoduché. Reakcie na potravinovú intoleranciu sú totiž vnútorné a najmä nie ľahko identifikovateľné.

Reakcia v tomto prípade môže byť to, že mávate častejšie nádchu. Tak isto môže ísť o plynatosť, bolesti hlavy, infekcie, opary, depresie, letargiu, zmeny nálad atď. Ak sa zamyslíte, je asi dosť ťažké identifikovať bolesť hlavy ako reakciu na potravinovú intoleranciu, keďže jej spúšťačom môže byť ďalších 20 vecí. Potravinová intolerancia zároveň nemá taký rýchly prejav ako alergia. Ide o dlhodobý proces, čo všetko ešte zhoršuje.

Najznámejšou potravinovou intoleranciou je intolerancia na lepok. Relatívne málo ľudí má celiakiu. Vysoký počet ľudí má intoleranciu na lepok. Konkrétne ide približne o 75% ľudí. Ďalšími známymi intoleranciami, sú intolerancie na mlieko, tvaroh, vajcia, ovos, ryžu atď. Najmä medzi populáciou, ktorá navštevuje fitness centrum za účelom naberania svalovej hmoty. Sám som si tým prešiel.

Ako je možné vybudovať si potravinovú intoleranciu a aké problémy prináša?

Potravinovú intoleranciu je možné vybudovať si jednoducho a rýchlo. Stačí, ak Vaša strava obsahuje stále tie isté potraviny. Ak ste teda fitness nadšenec, túžiaci po svaloch, a Vaše raňajky 360 dní v roku tvorí ovsená kaša, som si 100% istý, že intoleranciu máte.

Netýka sa to iba kulturistov. Ak si dáte ráno šišku, na desiatu rožky, na obed cestoviny a večer bagetu, patríte medzi tých 75% ľudí, o ktorých som hovoril na začiatku a máte intoleranciu na lepok.

V dnešnej dobe existujú ľudia, ktorí Vám povedia, že strach z lepku je neopodstatnený. To je čiastočne pravda. Strach z lepku je neopodstatnený, ak si doprajete bagetu 4x za mesiac. Ak jete pečivo 4x denne, strach z lepku je rozhodne namieste. Rovnako ako aj strach z akejkoľvek inej potraviny, ktorú jete 4x denne.

Ako som totiž spomínal, týka sa to aj zdravých potravín. Napríklad ovocia.
Trpíte poruchami spánku. Zistíte, že banány sú skvelým pomocníkom. Začnete ich zaraďovať večer v nádeji, že Vám pomôžu. Ste na ne ale intolerantní a už máte problém. Môže sa preto stať, že niekto sa vylieči z ťažkej choroby tým, že pije mrkvovú šťavu a niekto ju pije a chorobe aj tak podľahne.

Celý proces, akým intolerancia na určitú potravinu pôsobí na telo, je pomerne jednoduchý. Respektíve ja to (aspoň na teraz) zjednoduším.
Potravina, na ktorú ste intolerantní vytvára v tele zápal. Zápal v tele pôsobí ako spúšťač zdravotných komplikácii. Ak máte napríklad časté infekcie – zápal. Ak trpíte poruchami vyprázdňovania – zápal. Mávate bolesti kĺbov – zápal. A takto by sme mohli pokračovať. Zápal sa však netýka iba nádchy, je to základný spúšťač rakoviny.

Vezmime si príklad s lepkom. Ak naň nie ste alergickí, ale intolerantní, vytvárate v tele dlhodobý zápal. Lepok poškodzuje stenu čreva. Ak je poškodená stena čreva, dostávajú sa tak toxíny z čreva do krvného obehu. Ak sa zamyslíte, tak asi nič, čo by malo ísť z tela ráno von, by sa do neho nemalo vracať, však? A to sa deje prostredníctvom poškodených stien v tráviacom trakte. Z tejto situácie sa tak vytvára celý rad ochorení.

Najjednoduchším riešením je absolvovanie testu na potravinovú intoleranciu. Nakoľko je však pomerne drahý, sú aj iné riešenia. Stačí sa jednoducho vyhýbať jedlám, ktoré nie sú skutočnými jedlami (priemyselne spracované potraviny) a základ svojho stravovania postaviť na pestrosti a rotovaní jednotlivých potravín.

Takže si to zhrnieme:

  • Ak máte vo svojom stravovaní zložku, ktorú zaraďujete veľmi často (napr. lepok v pečive), je pravdepodobné, že ste na ňu intolerantní a treba ju (aspoň na čas) vyradiť
  • Ak máte vo svojom stravovaní zložku alebo potravinu, ktorá je zdravá, ale necítite sa po nej dobre (napr. pociťujete plynatosť), ste na ňu intolerantní a treba ju (aspoň na čas) vyradiť
  • Ak máte vo svojom stravovaní zavedený systém, kedy potraviny striedate, nie je problém ani s potravinami obsahujúcimi lepok a je v poriadku (napríklad) raz za týždeň zaradiť nejakú bagetu kvôli zmene. Tento bod platí za predpokladu, že (1) základ Vašej stravy doteraz netvorilo pečivo a (2) po potravine obsahujúcej lepok necítite žiadne problémy.

Ak trpíte akýmikoľvek zdravotnými komplikáciami – od bolestí kĺbov, cez akné, až po poruchy trávenia – moje odporúčanie je nasledovné. Spravte si zoznam potravín, ktoré konzumujete pravidelne a snažte sa ich na 6 týždňov vyradiť úplne. Počas tejto doby budete mať možnosť nájsť rôzne iné alternatívy a naučíte sa pripravovať jedlá aj z iných surovín.

Po 6 týždňoch sa môžete pomaly vrátiť aj k pôvodným potravinám, ale už iba v rámci zmeny a tieto potraviny by ste mali zaraďovať raz za 7 až 14 dní. Svoje stravovanie potom postavte na striedaní všetkých druhov potravín a sledovaní reakcii tela na ne. Ak zistíte, že po nejakej potravine sa necítite dobre, bez ohľadu na to, či Vám chutí, alebo je zdravá, nemá vo Vašom stravovaní miesto.

Zaujíma Vás komplexné riešenie stravovania, v ktorom sa predchádza budovaniu intolerancii a v ktorom si nastavíte stravovaciu stratégiu podľa seba? Progress Strategy je niečo pre Vás.

-Miroslav Provazník

Ak poznáte vo svojom okolí niekoho, kto trpí zdravotnými komplikáciami, zdieľajte s ním tento článok a pomôžte mu tak získať iný pohľad na možnú liečbu.

V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.
Progress Culture môžete sledovať aj na Facebooku.