• -

Soliť, či nesoliť?

Category : Články , Stravovanie

Vynechávanie soli je veľkou chybou, ktorá má dopad nie len na úroveň Vašej energie. Soliť, či nesoliť?

Salt

 

Nedávno mi klient, pred tým, ako sme začali spolupracovať, písal, že sa snaží obmedzovať soľ. Pár dní potom som dostal otázku ohľadne soli tiež a preto som sa rozhodol podeliť sa s informáciami o soli aj s Vami.

Nenapadlo ma totiž, že soľ je niečo, čo by si zaslúžilo extra pozornosť. Ako som sa tak nad tým zamyslel, došlo mi, že je to jedna zo základných vecí a nechápem, že som sa jej doteraz v článku nevenoval.

Nie je totiž soľ ako soľ.

Nie vždy platí, že soliť by sa nemalo. Práve naopak.

Soliť, či nesoliť?

Štandardne sa môžete stretnúť s názorom, že ak Vás zaujíma Vaše zdravie, mali by ste soľ obmedzovať. Lekári ľuďom s vysokým krvným tlakom predpisujú stravovanie s minimom soli a mnoho ľudí má na soľ negatívny názor.

Môžete sa tak stretnúť s ľuďmi, ktorí sa vyhýbajú soli viac ako napríklad cukru.

Je tento postup správny?

Soľ je extrémne dôležitou látkou, ktorá zabezpečuje správne fungovanie neurotransmiterovzadržiavanie vody v tele na správnych miestach. Soľ je stavebným materiálom pre tvorbu kyseliny chlorovodíkovej. Kyselina chlorovodíková sa podieľa na trávení a jej nedostatok spôsobuje napríklad reflux („návrat kyseliny“).

Bez kyseliny chlorovodíkovej  nie je možné vstrebávať všetky potrebné látky z potravy (najmä minerály a vitamíny). Napríklad ak ste deficitní na železo a beriete doplnok výživy so železom, ak nemáte dostatok kyseliny chlorovodíkovej, nedokážete vstrebať z týchto doplnkov takmer nič.

Dokonca som sa stretol s názorom, že nedostatok soli, ktorý vedie k nedostatku kyseliny chlorovodíkovej, spôsobuje intoleranciu na lepok. Tento názor bol demonštrovaný aj na tom, že u starších ľudí, ktorí celý život nemali problém s lepkom, sa vo vyššom veku objavuje intolerancia na lepok, práve ako výsledok odporúčaní lekárov vyradiť soľ.

Soľ obsahuje veľké množstvo minerálov, ktoré sú dôležité pre všetky procesy v tele – od regulovania stresových hormónov, cez správne fungovanie imunitného systému až po úroveň Vašej energie počas dňa. Mimochodom, jednou z najčastejších príčin, prečo sa ľudia cítia unavení po prechode na nízko sacharidové stravovanie je to, že obmedzia prísun soli.

V roku 1995 boli počas dvoch týždňov v USA extrémne horúčavy, počas ktorých zomrelo 750 ľudí na úpal. Ukázalo sa, že všetko to boli ľudia, ktorým bolo lekármi odporúčané vyradiť soľ zo svojho stravovania.

Soľ je tiež dôležitá pre rozvoj mozgu a správne neurologické fungovanie. Aktivuje enzým, ktorý potrebujú naše bunky zodpovedné za kreatívne myslenie a plánovanie.

V tomto bode je jasné, že ja osobne som obrovským zástancom soli a nikdy by som nikomu neodporúčal nesoliť. Hovorím to aj z vlastnej skúsenosti, nie iba na základe rozsiahleho štúdia, pretože som tiež kedysi patril k odporcom soli a viem, ako som sa vtedy cítil.

Nepoužívajte klasickú soľ

Aj keď skôr by som mal povedať – nepoužívajte modernú soľ. Tá biela, ktorú bežne kúpite v obchodoch totiž nie je klasická, ani prirodzená. Klasická (prirodzená) soľ je taká, ktorá má farbu – šedú, béžovú, ružovú atď.

Biela soľ, ktorá je pridávaná do každého priemyselne spracovaného jedla a ktorá je predávaná vo veľkých množstvách v obchode je totiž pre telo toxická.

Procesom, akým je spracovaná, sú z nej odstránené všetky potrebné minerály. Tento nedostatok minerálov spôsobuje to, že na to, aby sa s ňou telo dokázalo vysporiadať, sťahuje vodu z našich buniek.

Najdôležitejšia voda v našom tele je voda v našich bunkách. Bez tejto vody bunka zomiera. Bez toho, aby som išiel do vedeckých odôvodnení, je Vám určite jasné, že dobrovoľné zabíjanie buniek v tele nie je v poriadku.

Spomínate si, ako som na začiatku hovoril o tom, že soľ pomáha zadržiavať v tele vodu na správnych miestach. Tak to je práve ono. Tradičná soľ (farebná) pomáha zadržiavať vodu v našich bunkách a tým telo hydratuje. Moderná soľ (biela) práve vodu z našich buniek odstraňuje a tým telo dehydratuje. A bez vody nie je život.

Len tak na okraj, dámy, práve dehydratácia spôsobuje vrásky, s ktorými bojujete.

Aké je moje odporúčanie?

Tým prvým je – soľte.

Tým druhým je – vyhoďte bielu soľ a priemyselne spracované potraviny, ktoré ju obsahujú. Začnite soliť tradičnou soľou, ktorá má farbu. Kúpte si napríklad himalájsku soľ a používajte iba ju.

Tradičný medicínsky názor a odporúčanie pre vyraďovanie soli zlyháva v tom, že nehovorí o tom, akú soľ treba vyraďovať. Následne tak vyhýbaním sa každému druhu soli, ľudia zhoršujú svoj zdravotný stav. Nedostatok soli spôsobuje zlý manažment stresových hormónov, nedostatok kyseliny chlorovodíkovej, nedostatok minerálov v tele a dehydratáciu. Je však nutné nahradiť bielu soľ takou soľou, ktorá má farbu a ktorej dôležité minerály nechýbajú. Minerálovým deficitom v ľudskom tele sa venujem aj v Progress Strategy - stratégii, ktorá Vám pomôže odstrániť minerálové deficity a ktorá je teraz prístupná aj pre Vás.

-Miroslav Provazník

Ak ste v článku našli užitočné informácie a páčil sa Vám, dajte stránke Progress Culture na Facebooku „páči sa mi to“ a zdieľajte ho so svojimi blízkymi. Informácii bude oveľa viac.

V prípade záujmu dostávať všetky novinky priamo do Vašej e-mailovej schránky, vyplňte nižšie, prosím, svoje meno a e-mailovú adresu.